Zelenina nad zlato

Možná jste se už někdy setkali s člověkem, který nemá rád zeleninu. Přemýšleli jste nad tím, proč tomu asi tak je. Ať už byly důvody jakékoliv, věřte, že ten jedinec nepřímo škodil svému zdraví, protože zelenina by měla tvořit jeden z pilířů vyváženého jídelníčku. Důvodů, proč je zelenina tak důležitá, je poměrně dost. A všechny jsou velmi přesvědčivé. Tím nejpádnějším argumentem jsou jistě vitamíny, minerální a jiné látky, které jsou pro lidský organismus více než prospěšné. Jakákoliv jejich umělá náhrada v podobě doplňkových tabletek se nedá s původní zeleninou absolutně srovnávat. Pestrost nejen v obsahu vitamínu, ale také v možnostech přípravy Pokud se řadíte mezi ty, kteří si neumí představit, že by snědli jen tak rajče, nebo si jako svačinu dali mrkev, pak si najděte jiné alternativy, jak do jídelníčku zeleninu zařadit. Zkuste ji například přidávat do příloh či orestovat na másle a přidat k plátku masa, co vám tak chutná. I po malých krůčcích se dá dosáhnout velkých úspěchů. Určitě stojí za zmínku i skutečnost, že zelenina prakticky neobsahuje téměř žádné kalorie, a tak je velmi dobrým pomocníkem při různých dietách. Zasytí, ale přitom neuškodí vypilovanému dietnímu plánu. A co víc – dodává pocit svěžesti a energie, kterého byste nedosáhli ani pitím deseti černých káv. Odborníci z Anglie na základě prováděných výzkumů tvrdí, že souvislost mezi pravidelnou konzumací zeleniny a stabilnějším zdravím v pokročilém věku existuje. Tento úspěch se přiřazuje zejména roli, kterou zelenina zastává, a to – přírodní antioxidant, kdy je schopna v těle působit jako úspěšný bojovník proti škodlivinám, které se do těla denně dostávají. Zelenina je dobrou a v mnohých případech i chutnou prevencí před civilizačními chorobami. Najděte si k ní cestu i vy a poznejte její nezaměnitelné účinky.

Publikováno: 27. 04. 2011

Kategorie: Ovoce a zelenina

Autor: Ema Kovaříková