Živé kultury v jogurtech jsou zdraví prospěšné

Jogurty jsou součástí jídelníčku mnoha lidí. Málokdo však ví, že jejich historie sahá až do starověku. Jejich stálá oblíbenost napříč generacemi je zakořeněna především v jejich dobré chuti. Příjemným bonusem je ale fakt, že kvalitní jogurt je pro lidské tělo velmi dobrou zásobárnou bílkovin, vápníku, fosforu či vitaminu B. V neposlední řadě jsou to však i živé kultury, co se podílí na správně utvářené střevní mikroflóře. K základnímu vybavení běžného jogurtu patří kultury Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Obě jsou výrazným činitelem v procesu složení střevní mikroflóry, která může být narušena například nesprávnou životosprávou, rychlým životním tempem a jinými neduhy, které vedou k výkyvům v nastolené rovnováze. U dětského organismus jsou živé kultury ochráncem před častými průjmovými onemocněními, které mohou být pro správný vývoj velmi nebezpečné. Když probiotika fungují Některé mléčné výrobky, k nimž se řadí i jogurty, obsahují také další neméně důležité živé kultury, které bývají souhrnně označovány jako probiotika. Světová zdravotnická organizace tyto látky popisuje jako mikrobiální součást potravy, která v doporučené konzumaci vede k prospěšným účinkům na lidský organismus. Znamená to, že tyto speciální kultury neovlivňují pouze trávicí trakt, ale také pozitivně ovlivňují funkci imunitního systému, bez něhož je člověk vystavován hrozivému působení bakterií a virů. Jogurty jsou nejen pochoutkou, ale i doplňkem, který by pro své unikátní vlastnosti neměl v jídelníčku rozhodně chybět. V nabídce trhu lze nalézt mnoho příchutí, díky kterým si každý pochutná na takovém druhu jogurtu, co ho naprosto uspokojí.

Publikováno: 01. 05. 2011

Kategorie: Zdravá strava

Autor: Ema Kovaříková