Zdravá strava

Pistáciové oříšky znovu a jinak

Již před naším letopočtem byly pistácie považovány za jeden z nejzázračnějších plodů země. Ačkoliv tehdy lidé samozřejmě neměli možnost znát jejich složení, dokázaly již prohlédnout do tajů blahodárných účinků pistácií na lidský organismus. Dnes přesně víme, jaké látky jsou v pistáciových oříšcích obsaženy, a skutečně o nich můžeme říct, že jsou velmi výjimečnou surovinou. Rostou na malém stromě z čeledi ledvinovníkovitých – řečíku pistáciovém.

Prevence i léčba

Pistácie jsou proslulé především tím, že obsahují nepřebernou paletu tělu prospěšných látek a mohou se tak pyšnit mnoha pozitivními účinky na naše zdraví. Tím nejznámějším je pravděpodobně jejich schopnost redukovat LDL cholesterol a tím podporovat správnou funkci celé kardiovaskulární soustavy.

Obsahují ale také mnoho vitamínů (např. A nebo E), železo, fosfor, hořčík, zinek, vápník, mangan, selen, měď, draslík, nespočet antioxidantů, bílkoviny a velké množství zdravých nenasycených tuků. Jsou proto vhodné při různých dietách, hydratují kůži, jsou dobrým zdrojem vlákniny, pomáhají při anémii, neutralizují v těle volné radikály nebo například působí jako prevence cukrovky.

Nejen pražené

V zásadě platí, že pistácie lze konzumovat buď syrové, nebo pražené. Obě varianty lze ale ještě dalším způsobem upravovat a přidávat do různých pokrmů. Zdravotní účinky oříšků jsou nejsilnější při dostatečné konzumaci (alespoň 100 g denně) a je samozřejmé, že pojídání syrových pistácií časem omrzí. Existuje ale mnoho receptů s pistáciovými oříšky, kterými si můžete jídelníček zpestřit.

Čokoládové kostky s pistáciemi a jahodami

Budete-li si chtít maličko zamlsat, určitě nemusíte na pistácie zapomínat. Čokoládové kostky s pistáciemi a jahodami potěší vaše chuťové buňky a zároveň jsou zdrojem mnoha prospěšných látek.

Potřebné suroviny

  • 100 g mléčné čokolády
  • 70 g mletých, nesolených, pražených pistácií
  • 50 g másla

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 125 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 75 g kakaa
  • 75 g hořké čokolády

Na posyp a ozdobení:

  • 1 lžíce nasekaných nesolených pistácií
  • jahody
  • lístky máty

Postup přípravy

V horké vodní lázni společně rozehřejeme kousky čokolády, přidáme mleté oříšky, teplou hmotu nalijeme do kovové formy a počkáme, než zatuhne. Tím máme připravený korpus a můžeme se přesunout ke krému.

Opět použijeme vodní lázeň, tentokrát rozehřejeme čokoládu s moučkovým cukrem a máslem. Přimícháme kakao, žloutky a hmotu vyndáme s horké lázně. Vše pečlivě rozmícháme, až dokud není krém dokonale hladký. Na závěr vmícháme ušlehanou smetanu a pěnou zalijeme zatuhlé kostky korpusu. Vše necháme ideálně do druhého dostatečně zchladnout a ztuhnout.

Naservírované kostky posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme půlkami jahod s lístečky máty.

Pistácie jsou nejen neuvěřitelně zdravou surovinou obsahující nespočet tělu prospěšných látek, ale také mohou být velice chutnou a užitečnou přísadou do mnoha slaných i sladkých receptů.

Leave a Comment