Luštěniny – zdravá zásobárna bílkovin, vitaminů a vlákniny

Na luštěniny se v dnešní době poměrně zapomíná. A to je špatně, protože nejen že obsahují látky pro lidské tělo nezbytné, ale mohou být příjemnou změnou v jídelníčku a nahrazovat až moc často používané druhy příloh. K hlavním přednostem luštěnin patří zejména to, že obsahují kvalitní bílkoviny rostlinného původu, které lze nahradit jen velmi ztěžka. Dále představují zdroj vlákniny, různých vitamínů a minerálů, které stojí za správně fungujícím organismem člověka. A nejen to. Luštěniny, to není pouze čočka, hrách či fazole Je nutné připomenout, že vedle čočky, hrachu nebo fazolí existují i jiné zajímavé druhy luštěnin, které jsou ovšem opomíjeny. Za všechny stačí zmínit například cizrnu nebo sojové boby. Všechny tyto luštěniny mají mimo zmíněných výhod i tu, že obsahují typ sacharidů, které způsobí, že pocit sytosti po konzumaci vydrží mnohem déle, než u jiných potravin. Pokud jste tedy v období, kdy se snažíte redukovat svou váhu, budou luštěniny skvělým pomocníkem. Proč jsou bílkoviny tak důležité? V těle člověka jsou bílkoviny zastoupeny v téměř dvaceti procentech ze všeho, čím je lidský organismus tvořen. Už jen z tohoto číselného faktu je jasné, že jsou nepostradatelné. Jejich stav se neustále mění v souvislosti s činnostmi, které provádíme. Proto je potřeba snažit se o to, aby jich byl vždy dostatek, a to jak těchto rostlinných, kde pomáhají hladinu doplňovat luštěniny, tak i těch živočišných, které nalezneme ve vejcích, mléčných výrobcích apod. Dostatečné množství bílkovin zajistí, že enzymy, hormony a svaly budou fungovat tak, jak mají. Pravidelná konzumace luštěnin je nejen příslibem lepšího zdravotního stavu, ale také pestrým jídelníčkem, díky němuž si lze dopřávat neotřelé pokrmy, aniž by se po čase začaly tzv. přejídat.

Publikováno: 07. 04. 2011

Kategorie: Ovoce a zelenina

Autor: Ema Kovaříková