Vylepšete hráškový krém pár kapkami olivového oleje

Jedno bez druhého by nešlo – schválně, jak často toto slovní spojení vlastně slýcháte? Olivový olej si rozumí se špagetami, ale také zmrzlinou, houbovými polévkami a jistě také řadou dalších pokrmů, pocházejících nejen ze široké rodiny italských specialit. Když jim dáte šanci, obohatíte nejen chuťové pohárky, ale pohladíte i zažívání a uděláte velkou radost pleti a vlasům. Teď už si jen vybrat, co si vlastně dáte dobrého, protože možností je skoro až nepočítaně!

Olivový olej je základním kamenem středomořské kuchyně

Itálie, Španělsko, Řecko, ale v dnešní době určitě i Chorvatsko. Olivový olej je základem středomořské kuchyně, kdo mu dává přednost, pomáhá svému zdraví a pochutná si s celou rodinou na jedinečných specialitách. Ve středomořské oblasti vzniká nejlepší olivový olej z oliv, které se sklízí v říjnu. Na říjnovou sklizeň se zaměřují jen farmy, které se snaží vyrobit extra panenský olivový olej té nejvyšší kvality. V říjnu jsou olivy v nejlepší kondici a mají nejvíce zdraví prospěšných látek, ale dávají jen zhruba polovinu oleje než olivy sklizené později. Jeden z nejlepších prémiových olivových olejů ve Středomoří se vyrábí na chorvatské Istrii. Rodinná farma Chiavalon sídlí ve městečku Vodnjan pár kilometrů od Puly. Můžete se zde zastavit i na návštěvu a osobně ochutnat zdejší olejové speciality. Chiavalon sbírá medaile na nejprestižnějších světových soutěžích a výstavách. Vychutnávají si jej gurmáni v Německu, Rakousku, USA, Hongkongu nebo v Peru.

Jak Chiavalon používat?

Kdo by neznal hráškový krém? Teď si jej však můžete ještě zajímavě dochutit, protože italská tradice velí jasně. Chiavalon Mlado je ideální podpora pro recept, do nějž patří i mražený hrášek, zeleninový vývar, česnek a cibule nebo petržel. Věc se mu skutečně jednoduše, před servírováním kápněte do polévky trochu olivového oleje, čímž dosáhnete kulinářské dokonalosti. Alespoň vyzkoušet, protože i v kuchyni se musí dělat neustále něco nového – jinak by to byla nuda, nebo snad ne?

Publikováno: 22. 07. 2020

Kategorie: Zdravá strava

Autor: Ema Kovaříková