Zázračné účinky obsažené v jednom šálku, i to je zelený čaj

Milovníci čaje si každý den dopřávají minimálně jeden šálek tohoto lahodného nápoje, který doprovází lidstvo již po staletí. K těm oblíbeným druhům patří jistě čaj zelený, který se oproti ostatním druhům zpracovává poněkud šetrněji, a tak si uchovává všechny své výborné vlastnosti právě až do hrníčků konzumentů. Aby se dosáhlo zmiňované kvality, je třeba nakládat s čajovými lístky velice opatrně. I proto se při zpracování jen jemně zahřívají a nepodstupují fermentaci. Tato tepelná úprava zajistí, že účinné látky se uvolní až později a jsou tedy uchovány mnohem déle ve větší intenzitě. I tak je však třeba zdůraznit, že toto pozitivum je vyváženo poměrně krátkou životností zeleného čaje. Přírodní čistič Zejména v poslední době je zelený čaj propagován jako přírodní antioxidant, odbourávající v těle nahromaděné škodlivé látky. Těmito antioxidanty jsou v zeleném čaji především látky zvaná catechin a vitamin C. Čaj je tak určitým druhem dezinfekce, protože je schopen pročišťovat tělo od zárodků všemožných onemocnění bakteriálního nebo virového původu. Pitím zeleného čaje se tedy dá dosáhnout zlepšení imunitního stavu a kondice obecně. Je třeba také zmínit skutečnost, že zelený čaj je prezentován i jako prevence proti rakovině. Pravidelným pitím bylo ve výzkumech dosáhnuto výborného výsledku především v otázkách prevence rakoviny konečníku, tlustého střeva či slinivky, což jsou v české společnosti bohužel poměrně častá onemocnění. U něžnější části populace byly zaznamenány výsledky ohledně boje proti tvorbě chorobných buněk vedoucích k propuknutí rakoviny prsu. Zelený čaj je tedy jakýsi všeuměl, co se týče lidského zdraví. Jeho pití je odborníky doporučováno, i když je potřeba uvědomit si, že obsahuje také kofein, který může být ve větším množstvím spíše škodlivým aspektem.

Publikováno: 02. 05. 2011

Kategorie: Zdravá strava

Autor: Ema Kovaříková